Ilonka blogt
Je leest nu

Mooi Tafellinnen

2
DIY

Mooi Tafellinnen

Wie heeft er tegenwoordig nog tijd voor kantklossen? 🙂 🙂

Met moderne materialen, zoals in water oplosbare stof, en een naaimachine maak je in een middag schitterend kant.

Stoffen die in water oplossen. leveren ongekende mogelijkheden voor borduurtechnieken, met name de machinale. Op deze stoffen kunnen ingewikkelde kantpatronen worden gestikt. In water laat je de stof oplossen. Het prachtige stiksel blijft over.

De ontwerp mogelijkheden met deze stof zijn eindeloos. Het kant kan heel open worden gewerkt of juist dichter door variatie. Fijne steekjes lenen zich voor zakdoeken, tafellinnen, kragen en zakken. Wissel kleuren en steken af voor grappige sieraden, of stik een motiefje op een saaie jurk. Of maak de stof vast op een kledingstuk waarvan een deel is weggeknipt, zoals een schouderstuk, en vul dit op met kantstiksels.

Je kunt met deze techniek ook een heel eigen ontwerp maken: werk de steken heel dicht en stik ze in de vorm van patroondelen voor een kledingstuk.

Tafellinnen

Garens

Neem verschillende garens voor een apart effect. Combineer metallic garen met zijdegaren of meerkleurig garen. Doe er linten en andere dikke garens bij door ze licht op te rijgen en in de stiksel te verwerken.

Oplosbare stof

Er zijn twee soorten van deze bijzondere stof. De ene ziet eruit als felblauwe organdie. Deze is het eenvoudigst in het gebruik en lost op in heet water. De andere ziet eruit als plastic en is iets lastiger in het gebruik, maar lost wel gemakkelijker op in koud water.

In heet water oplosbare stof

Deze stikt gemakkelijker dan de koudwaterversie, vooral als de lap is opgespannen in een borduurring waarvan de binnenste ring is omwikkeld met tape. De stof is doorschijnend, zodat het patroon er met een zacht potlood direct op af te tekenen is.


Geraniummotief

Met een wirwar van steekjes op oplosbare stof maak je deze mooie, driedimensionale geraniums. Ze zijn in afzonderlijke gedeelten gemaakt, die daarna samengevoegd en afgewerkt met een paar kleine kraaltjes. Verschillende tinten machinegaren zijn gecombineerd met metallic garen voor extra diepte.

Je hebt nodig:

 • In koud water oplosbare stof
 • DMC machineborduurgaren in de tinten rood (106) en groen (94)
 • Madiera goud metallic garen
 • DMC Perlegaren in groen
 • Zakje kleine roze kraaltjes
 • Borduurring, binnenste ring stevig omwikkelen met tape
 • Zacht potlood
 • Naaimachinenaald met balpunt
 • Vierkant stukje piepschuim
 • Goudkleurige oorbelhangers (naar keuze)

Geraniumbladen

Geraniumblad

De bladeren worden gestikt met groen garen, met metallic garen in de spoel. Wil je geen goud in het blad, zet dan ook groen garen in de spoel. Elk motief heeft 1 blad.

Stap 1

Teken het patroon voor op het blad op de oplosbare stof. Misschien gaat het gemakkelijker als de stof in een borduurring is gespannen.

Stap 2

Maak de naaimachine klaar door het voetje te verwijderen en de transporteur te laten zakken. Leg de borduurring met stof onder de naald, laat de persvoethevel zakken en haal de spoeldraad naar boven.

Stap 3

Maak de lijntjes van het patroon in vrije stiksteek. Stik deze lijnen twee a drie keer door. Let erop dat de lijnen regelmatig over elkaar heen lopen, zodat ze aan elkaar blijven zitten. Hou het werk tegen het licht om te controleren of dit goed is gegaan.

Stap 4

Knip de stof rondom het patroon weg. Speld het werk op het stuk piepschuim en dompel het in een bak met koud water, zodat de stof oplost. Haal het werk uit het water, maar laat het wel op het piepschuim zitten.


Geraniumbloemen

De bloemblaadjes zijn in paren geborduurd, waarna de paren over elkaar heen zijn gelegd en op hun plaats zijn gestikt. Elke bloem is opgebouwd uit twee grote paren en een klein paar.

Stap 1

Maak de bloemblaadjes met oranje garen op dezelfde manier als de bladeren. Hou je aan de contouren, maar varieer gerust met de binnenste stiksels.

Stap 2

Leg de gedroogde bloemblaadjes kruislings over elkaar en zet ze in het hart met de hand aan elkaar. Zet er vier of vijf kraaltjes op.


Zaaddozen en bloemknoppen

De zaaddozen en bloemknoppen moeten dichter worden geborduurd dan de bloemblaadjes. Hou de contouren aan en vul het vlak op met dicht overlappende steken. Kies een combinatie van metallic en groen garen voor de zaadknop. Borduur de bloemknoppen in twee kleuren, groen aan de bovenkant en rood aan de onderkant.

Steeltjes

De steeltjes maak je door een dubbele draad perlegaren in zigzagsteek door te stikken met goudgaren.

Het motief in elkaar zetten

Knip het doorgestikte koord in kleine stukjes, maak knoopjes in de uiteinden en stik een zaaddoos of bloemknop aan de uiteinden. Leg een blad en de bovenkant van een zaaddoos en bloemknop tussen twee bloemvormen. Zet alles met de hand vast met een paar steekjes. Desgewenst kan je hangertjes aan de bovenkant van het blad bevestigen voor oorbellen.


Geborduurd tafellinnen

Je hebt nodig:

 • Oplosbare stof (heet of koud water)
 • 60 cm linnen voor placemat
 • 50 cm voor servet
 • Effen servetring
 • Garens en borduurring zoals voor het basismotief
 • Textiellijm voor servetring
 • Naaimachinenaald met balpunt

Placemat

Stap 1

Knip een lap van 50 x 35 cm. Vouw een zoompje van 1 cm, werk de hoekjes in verstek af en stik de rand door.

Stap 2

Zet garen in de machine dat bij het perlegaren past, leg twee stukken perle op de goede kant van de stof om de stiknaad van de zoom af te dekken.

Stap 3

Neem het patroon over op de oplosbare stof en borduur de bloemen, bladeren, steeltjes en knoppen zoals hier staat beschreven.

Stap 4

Laat de stof oplossen, zet de onderdelen vast en naai de creatie vast op het placemat zoals afgebeeld op de foto.


Servet

Knip een lap van 46 x 46 cm en vouw een zoompje van 1 cm. Stik de zoom door met een mooie steek in groen garen. Neem het patroon over op oplosbare stof en werk het uit zoals hiervoor staat beschreven.

Servetring

Bekleed een servetring met stof. Om de stof mooi glad op de ring te krijgen, bestrijk je de verkeerde kant van de stof met lijm. Borduur twee bloemen en een bloemknop, een blad, en drie zaadknoppen vastgemaakt aan een koord. Zet alles op de servetring met een handsteekje vast.


Tips

 • Alle lijnen worden twee of drie keer doorgestikt, waarbij de stiksels elkaar regelmatig overlappen. Als de stof is opgelost, blijven de stiksels aan elkaar zitten.
 • Gebruik nooit een in water oplosbare viltstift. De kleur loopt uit in het garen als de stof oplost, en dan is je creatie bedorven.
 • Maak altijd eerst een proeflapje. Let er bovendien op dat de verschillende kleuren garens met elkaar verbonden sijn, anders valt het patroon uit elkaar.

Succes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *